Datorer som programmerar människor

De senaste årtiondena har vi upplevt flera större genombrott i samhället kopplat till digitaliseringen. Innan 2007 tog man sig rent fysiskt till en plats där uppkoppling fanns och gick online. Nu gör man istället ett aktivt val att gå offline, när man stänger av telefonen. (eller får slut på batteri!)

Vi är ständigt uppkopplade och lever en allt större del av våra liv online. Detta påverkar och omdefinierar våra relationer, hur vi kommunicerar och hur vi deltar i samhället.

Vårt teknikanvändande ökar från år till år: 2016 ägde 92% av svenskarna en dator, 81% en smart mobil och samma år lade vi ungefär en femtedel av vår vakna tid på nätet. En genomsnittlig ungdom (16-25 år) lade i snitt 40 h/vecka på Internet, varav 11h/vecka på sociala medier. (Internetstiftelsen, Svenskarna och Internet 2016)

En stor del av vår kommunikation med andra människor sker idag genom ett lager av intelligent teknik. Även om vi intellektuellt vet att det finns dem som vill påverka oss genom, förlitar vi oss oftast på att tekniken är pålitlig, neutral och vill oss väl. Om vi gör en sökning på nätet förväntar vi oss att få relevanta och fördomsfria svar, om vi gör en kartsökning förväntar vi oss att kartan visar oss rätt och leder oss rätt.

Men på andra sidan apparna sitter det en arme med kodare, designers, UX-specialister och dataanalytiker, vars enda uppgift är att med teknikens hjälp få dig att göra det de vill. Faktum är att en stor del av de smartaste människorna i världen idag lägger sin energi på att tänka ut hur vi kan titta mer på reklam eller spendera mer tid på diverse webbsidor.

Så vad innebär detta? Redan idag finns otroligt manipulativa och sublima tekniker för påverkan. Många finns i din telefon eller dator. De siktar förbi hjärnans rationella centrum, direkt mot hjärtat – dina känslor, förhoppningar, rädslor och önskningar. De följer dina spår på nätet och anpassar sig därefter.

Vi bygger teknik för att programmera människor. Om fem år eller tio år kommer vi att vara än mer uppkopplade och utlämnade till teknik designad för att programmera vårt beteende i stort och smått. Detta kommer att ha stora konsekvenser för samhället, maktstrukturer och demokrati – för att inte tala om en uppsjö andra etiska frågeställningar. När kommer vi till en punkt där teknikens påverkan på oss är så stark att vi inte längre är herrar över våra egna val?

 

Länkar:

Wikipedia – Persuasive Technology
Stanford Captology Lab – What is Captology?
MIT Technology Review, Technology and Persuasion